Toplu Konut Sektörünün İstihdama Etkisi

Toplu Konut Sektörünün İstihdama Etkisi

KONU : TOPLU KONUT SEKTÖRÜNÜN İSTİHDAMA ETKİSİ

YAZAN : YALÇIN ALTIN

DANIŞMAN : YRD. DOÇ. DR. MURAT AYAN

GİRİŞ : Tarihin her döneminde önemli yer tutan konut kavramı ülkemizde Toplu Konut İdaresi ile 2003 yılından itibaren hız kazanmış ve öncelikle inşaat sektöründe istihdam oluşturmaya başlamıştır. Sadece Toplu konut İdaresi değil 2003-2014 yılları arasında hem Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları da konut üretimine katkı sağlayarak toplu yapıların oluşmasını sağlamışlardır.

Kura sonucu veya doğrudan satın alınarak bir araya gelen fakat birbirini tanımayan kişilerin (projesine göre 5.000 konut’a kadar çıkabiliyor konut sayıları) sitenin menfaatleri doğrultusunda ortak bir paydada buluşabilmelerinin oldukça zor olacağı kabul edilir bir gerçektir. Ancak bu zorunlu buluşmaların sağlanması gerektiğinden dolayı devreye profesyonel site yönetim şirketleri girmektedir.

Türkiye de ilk zamanlarda profesyonel olarak görülmeyen site yönetim hizmetleri zaman içerisinde profesyonelleşmeye doğru gitmektedir. Site sakinleri siteleri ile ilgili işlerde kendilerinin daha etkili olacağını düşüncesi ile yönetimleri kendileri yapmaya başlamışlar ancak üstesinden gelemedikleri problemlerle karşılaşmışlardır. Yönetim işinin profesyonel olarak yapılması halinde site içerisindeki işlerin zamanında ve etkin olarak yapıldığını gören site sakinleri bu hizmetlerin profesyonel kişiler tarafından yönetilmesini istemektedirler. Çünkü işlem sadece aidat toplayıp temizlik yapmakla ya da birkaç küçük onarım işini gerçekleştirmek boyutundan daha çok tam bir yönetim faaliyetleri bütünü olarak ele alınmaktadır. Site yönetim kurulunun uhdesinde olan idari ve hukuki olarak yapılması gereken birçok kalem iş ancak profesyonel kişilerce yerine getirilmelidir.

Konut üretimi hızla artarken beraberinde otomatik olarak ihtiyaç haline gelen site yönetim hizmetinin kurumsal ve hukuksal olarak desteklenmesi, mecburiyet haline getirilmesi istihdam konusunda işsizlik oranın azalmasını sağlayacaktır. Fakat Türkiye’ de site yönetimi işinin profesyonel yapılması ile ilgili gelişim süreci yavaş ilerlediğinden olsa gerek yapılan araştırmalarda profesyonel olarak ulusal anlamda iki firma göze çarpmaktadır. Bunların arasında yer alan ve en büyük firmalardan birisi olan Toplu Konut İdaresi İştiraki olan Emlak Yönetim Hizmetleri A.Ş ve KİPTAŞ İştiraki olan Boğaziçi Yönetim A.Ş.’dir.

Toplu konut idaresinin on yıllık hedefi olan 500.000 konut hedefine ulaşılmış ve önümüzdeki dönem için yeni bir 500.000 konut hedefi de olduğu düşünülürse bu alandaki istihdam sayılarının daha da artacağını tahmin etmek hiç de zor olmayacaktır. Ancak konu ile ilgili tam ve sağlıklı verilere ulaşmak pekte mümkün olmamaktadır.Profesyonelolarak site yönetimi işi yapan şirketlerle ilgili bilgilerin oluşturulması sadece Emlak Yönetim Hiz. Ve Tic. A.Ş ve Boğaziçi Konut A.Ş. verileri ile değerlendirmeler yapılabilmiştir.İş ve istihdam yaratmak üzere toplu konutlarda site yönetimleri Türkiye’nin işsizlik sorununu aşmasında önemli bir rol üstlenmeye aday bir sektör olarak karşımız çıkmaktadır. Bu nedenle çalışmamızın birinci bölümünde konut kavramı ve gelişimi (toplu konut ve sosyal konut kavramları, konut sektörü, kentleşme ve toplu konut ilişkisi, dünyada toplu konutun gelişimi, Türkiye’de toplu konutun gelişim ele alınmıştır.

İkinci bölümde, kat mülkiyeti ile ilgili konular ele alınmış ve ardından toplu yapılarda yönetim konusu açıklanmaya çalışılmıştır.

Üçüncü bölümde, istihdamın tanımı ve önemi anlatılmış, daha sonra ise site yönetimlerinde görev yapan personellerin görev ve sorumlulukları anlatılmıştır.

Dördüncü ve son bölümde ise eldeki veriler ışığında sonuç ve öneriler sunulmaya çalışılmıştır.

Dosya Adı: tez-toplu-konut-sektorunun-istihdama-etkisi-yalcin-altin.pdf
Dosya Boyutu: EMPTY
Dosya Tipi: application/pdf
Görüntüleme: 4143 Görüntüleme
Oluşturulma Tarihi: 25-10-2016
Son Güncelleme Tarihi: 25-10-2016